Lening niet kunnen betalen
Lening niet kunnen betalen
Home » Lening niet kunnen betalen

Lening niet kunnen betalen

Ik kan mijn lening niet meer betalen, wat nu?

Informeer zo snel mogelijk de leningverstrekker. Probeer een betalingsregeling af te spreken. Lukt dat niet? Vraag dan een schuldbemiddelaar om hulp.

Overweeg je een lening, hypotheek of schenking te regelen? Doe dit dan via ons platform voor een zorgeloze ervaring. Hier kun je niet alleen eenvoudig de benodigde documenten opstellen, maar we bieden ook ondersteuning als de lening niet wordt terugbetaald. Met onze slimme tools en deskundige begeleiding zorgen we ervoor dat alles goed geregeld is, zodat je met een gerust hart kunt lenen, hypothekeren of schenken.

Rekenmachine of rekenen

Betalingsproblemen

Je hebt een lening afgesloten, maar kan de maandelijkse aflossing en/of rente niet meer betalen. Dat kan omdat je bijvoorbeeld je baan bent verloren. Maar het kan ook een hele andere reden hebben.

Wat moet je nu doen? Informeer de leningverstrekker zo snel mogelijk dat je betalingsproblemen hebt. Misschien kom je er samen uit door bijvoorbeeld een betalingsregeling af te spreken. Hiermee voorkom je dat jouw schuld verder oploopt. En voorkom je dat deurwaarders en incassobureaus worden ingeschakeld. Een deurwaarder kan namelijk gerechtelijke stappen nemen om het geld te krijgen. Zoals beslag leggen op jouw loon of kostbare spullen uit huis halen en verkopen. Hier zitten ook kosten aan verboden. De schuld zal daardoor alleen maar hoger worden.

Schuldhulpverlening

Kom je er samen niet uit? Dan kan je naar een schuldbemiddelaar stappen. Die bekijkt dan samen met jou jouw financiële mogelijkheden. De schuldbemiddelaar kan namens jou onderhandelen met de schuldeiser en een betalingsplan maken.

Je kan ook terecht bij jouw gemeente bij de afdeling Maatschappelijk Werk.

Ik ontvang geen aflossingen meer, wat nu?

Achterhaal eerst waarom je geen aflossingen meer ontvangt. Kan je hier samen met de lener uitkomen? Zo niet, dan kan je een incassobureau of deurwaarder inschakelen.

Incassobureau of deurwaarder

Heb jij geld uitgeleend, maar ontvang jij het niet terug? Stuur de lener dan eerst een herinnering en geeft de lener een termijn waarbinnen het bedrag terugbetaald moet zijn. Heb je binnen dat termijn niets ontvangen? Dan kan je een incassobureau of deurwaarder inschakelen.

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int in opdracht van een schuldeiser. Het incassobureau brengt ook kosten in rekening. Het contact loopt vanaf dat moment ook via het incassobureau en niet meer via de schuldeiser.

Een deurwaarder int ook schulden, maar heeft meer bevoegdheden. Hij kan bijvoorbeeld:

  • een dagvaarding uitbrengen;
  • beslag leggen;
  • een woning ontruimen.

Ook hier zitten kosten aan verbonden die behoorlijk kunnen oplopen. Een deurwaarder kan alleen beslag leggen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. Via de deurwaarder krijg je een oproep om voor de rechter te verschijnen. Dat is een dagvaarding.

Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat er een incassobureau of deurwaarder wordt ingeschakeld. Als de lener de lening niet kan terugbetalen, kan hij/zij de incasso- en deurwaarderskosten waarschijnlijk ook niet betalen. Het probleem wordt hiermee vaak niet opgelost, maar juist groter.

Familiebank
Author: Familiebank

Klaar om te starten? Maak vandaag nog een account aan!

Wil je financiële zaken binnen de familie eenvoudig en veilig regelen? Familiebank helpt je! Van het opstellen van geldige overeenkomsten tot langdurige ondersteuning bij administratie en belastingaangiften. Klik op ‘Starten’ en ontdek hoe we je jarenlang ontzorgen. Begin vandaag nog met Familiebank!

Account aanmaken →