Wij maken het simpel
Moet ik voor een lening bij ouders langs de notaris? 
ouders blij hoeven niet naar notaris voor lening
Home » Moet ik voor een lening bij ouders langs de notaris? 

Moet ik voor een lening bij ouders langs de notaris? 

Inhoudsopgave

Het opstellen van een juridisch geldige overeenkomst tussen bijvoorbeeld ouders en kinderen, ooms en nichtjes, of andere familieleden, is een belangrijke stap bij het regelen van financiële zaken binnen de familie. Een veelvoorkomend misverstand is dat hiervoor altijd een notaris nodig is. In deze blog bespreken we hoe je een dergelijke overeenkomst kunt opstellen zonder tussenkomst van een notaris, en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat deze rechtsgeldig is.

Wat is een juridisch geldige overeenkomst?

Een juridisch geldige overeenkomst is een schriftelijke afspraak tussen twee of meer partijen, waarin de rechten en verplichtingen van elke partij worden vastgelegd. Voor een overeenkomst om rechtsgeldig te zijn, moet deze aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen, zoals:

– Vrijwillige instemming: Alle partijen moeten vrijwillig instemmen met de inhoud van de overeenkomst, zonder enige vorm van dwang of bedrog.

– Duidelijke voorwaarden: De voorwaarden van de overeenkomst moeten duidelijk en begrijpelijk zijn voor alle betrokken partijen.

– Wederzijdse prestaties: Elke partij moet iets van waarde aanbieden of beloven in ruil voor iets anders van waarde van de andere partij(en).

– Rechtsgeldige capaciteit: Alle partijen moeten de wettelijke capaciteit hebben om een overeenkomst aan te gaan, wat betekent dat ze bijvoorbeeld meerderjarig moeten zijn en niet onder curatele staan.

Hoe stel je een overeenkomst op zonder notaris?

Hoewel veel mensen geloven dat een notaris altijd nodig is voor het opstellen van een juridisch geldige overeenkomst, is dit niet altijd het geval. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een overeenkomst op te stellen zonder notaris:

1. Bepaal de Voorwaarden: Bespreek met alle betrokken partijen de voorwaarden van de overeenkomst en zorg ervoor dat iedereen het eens is over de inhoud.

2. Schrijf de Overeenkomst: Zet de voorwaarden van de overeenkomst op papier in de vorm van een contract. Zorg ervoor dat alle belangrijke details worden opgenomen, zoals namen van de partijen, de aard van de overeenkomst, de duur ervan en eventuele voorwaarden of clausules.

3. Onderteken de Overeenkomst: Laat alle partijen de overeenkomst ondertekenen om hun instemming te bevestigen. Zorg ervoor dat elke handtekening wordt voorzien van de datum en eventueel een getuige.

4. Bewaar de Overeenkomst: Bewaar het getekende contract op een veilige plaats waar het gemakkelijk kan worden teruggevonden als dat nodig is.

Voorbeelden van overeenkomsten zonder notaris

Voorbeelden van overeenkomsten die zonder notaris kunnen worden opgesteld zijn onder meer:

– Ouder-Kind Leningsovereenkomst: Bijvoorbeeld een lening van ouder(s) aan kind(eren) voor het financieren van studie, huis of andere uitgaven.

– Oom-Nichtje Schenkingsakte: Bijvoorbeeld een schenking van een oom aan zijn nichtje voor een specifiek doel zoals het starten van een eigen bedrijf.

Bespaar kosten met Familiebank

Door het opstellen van dergelijke overeenkomsten via Familiebank kun je niet alleen kosten besparen op dure notariskosten, maar ook de administratie en andere randzaken eenvoudig en efficiënt regelen. Familiebank biedt een gebruiksvriendelijke platform waarmee je snel en eenvoudig juridisch geldige overeenkomsten kunt opstellen en beheren, allemaal in een veilige digitale omgeving.

Conclusie

Het opstellen van een juridisch geldige overeenkomst tussen familieleden zonder notaris kan een effectieve manier zijn om financiële zaken te regelen binnen de familie. Door gebruik te maken van Familiebank kun je niet alleen kosten besparen, maar ook ervoor zorgen dat alle afspraken duidelijk en rechtsgeldig zijn.

Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een overeenkomst of advies wilt over juridische aspecten, kun je altijd contact met ons opnemen.

Wil je eenvoudig hypotheek, lening en/of schenkingen binnen de familie regelen? Met Familiebank is het zo geregeld! Klik nu op 'Starten' en ontdek hoe onze software je helpt bij het opstellen van geldige overeenkomsten zonder notariskosten. Begin vandaag nog!

Starten →