Dat hangt af van de manier van trouwen. Bij trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden blijft de geldlening gescheiden tussen de echtgenoten. Bij een algehele gemeenschap van goederen wordt de geldlening van beide echtgenoten.
Leg de afspraken over leningen en/of schenkingen goed vast, bijvoorbeeld met behulp van onze slimme software. Het gaat namelijk verder dan alleen een bedrag overmaken naar je kind, of het kiezen van de juiste rente. Door je aan te melden bij Familiebank, vertellen we je wat de voorwaarden zijn en welke keuzes je kunt maken. Zo regel je het goed voor zowel jezelf als voor je kind(eren), en voorkom je familieconflicten en problemen met de Belastingdienst.
Ontvanger gaat trouwen
De ontvanger van de geldlening gaat trouwen, wat nu? Dat leggen we hieronder per type huwelijk kort en bondig uit.
- Beperkte gemeenschap van goederen
Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Als de ontvanger of schuldenaar in beperkte gemeenschap van goederen trouwt, dan is alleen hij of zij aansprakelijk voor de geldlening. Het blijft dan alleen zijn of haar schuld en die wordt niet gedeeld met de partner. Dat is natuurlijk anders als de echtgenoten de geldlening al vóór het huwelijk samen zijn aangegaan.
- Algehele gemeenschap van goederen
De schuld van de ontvanger wordt ook een schuld van zijn of haar partner. De verstrekker kan dan bij beide echtgenoten aankloppen voor betaling. En desnoods beslag leggen op de goederen van de echtgenoten.
- Huwelijkse voorwaarden
Bij huwelijkse voorwaarden hangt het af wat hierover in de huwelijkse voorwaarden met elkaar is afgesproken over geldschulden. Vaak regel je daarin dat schulden van de ontvanger geen gezamenlijke schulden voor de echtgenoten worden.
Verstrekker gaat trouwen
En wat gebeurt er met een geldlening als de verstrekker of schuldeiser gaat trouwen? Ook dan hangt het af van de manier waarop de verstrekker gaat trouwen:
- Beperkte gemeenschap van goederen
Bij een beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden blijft de vordering van de verstrekker van hem of haar. De partner van de verstrekker heeft dus geen recht op terugbetaling van de geldlening. Dat is natuurlijk anders als de verstrekker en zijn of haar partner samen vóór het huwelijk het geld hebben uitgeleend.
- Algehele gemeenschap van goederen
Bij een algehele gemeenschap van goederen valt de vordering van de verstrekker in de gemeenschap van goederen, dus in het vermogen van beide echtgenoten. Hierdoor heeft ook de partner van de verstrekker recht op terugbetaling van de geldlening.
- Huwelijkse voorwaarden
Ook dan hangt het af van de afspraken in huwelijkse voorwaarden . Vaak regel je daarin dat geldvorderingen niet gezamenlijk eigendom van de echtgenoten worden.
De gevolgen voor een geldlening bij trouwen zijn dus afhankelijk van de manier waarop de ontvanger en verstrekker trouwen. Het is verstandig om voor het trouwen duidelijk afspraken met elkaar te maken over reeds bestaande geldleningen en geldschulden. En om dus ook te weten en te bespreken welke geldleningen en geldschulden een partner heeft. Dan weet je wie voor wiens rekening de geldlening komt. Zo kan je samen verrassingen en discussies voorkomen.