Wij maken het simpel
Welke hypotheekvorm kies jij: annuïteiten of lineair?
Welke hypotheekvorm kies jij: annuïteiten of lineair?
Home » Welke hypotheekvorm kies jij: annuïteiten of lineair?

Welke hypotheekvorm kies jij: annuïteiten of lineair?

Inhoudsopgave

Ben je van plan een hypotheek af te sluiten, maar twijfel je tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek? Het maken van de juiste keuze is essentieel voor je financiële toekomst. In deze blog zetten we de belangrijkste verschillen en voordelen voor je op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw situatie.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag per maand aan de geldverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin van de looptijd betaal je voornamelijk rente en minder aflossing. Naarmate de tijd vordert, neemt het rentedeel af en het aflossingsdeel toe. Hierdoor blijft het totale maandbedrag gedurende de gehele looptijd gelijk.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek:

1. Stabiele maandlasten: Doordat het maandbedrag gedurende de looptijd gelijk blijft, weet je precies waar je aan toe bent.
2. Fiscaal voordeel: De rente die je betaalt, is aftrekbaar van de belasting. In het begin van de looptijd is het rentedeel hoger, waardoor je meer belastingvoordeel hebt.
3. Meer bestedingsruimte: Omdat je aan het begin van de looptijd lagere maandlasten hebt, houd je meer ruimte over voor andere uitgaven.

 

annuiteitenhypotheek familiebank
Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag aan aflossing per maand. Hierdoor neemt de schuld elke maand af en betaal je steeds minder rente. Het maandbedrag wordt dus elke maand lager.

Voordelen van een lineaire hypotheek:

1. Snellere aflossing: Doordat je elke maand een vast bedrag aflost, los je de hypotheek sneller af dan bij een annuïteitenhypotheek.
2. Minder rentekosten: Omdat de schuld elke maand afneemt, betaal je steeds minder rente over het openstaande bedrag.
3. Geen restschuld: Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost en blijf je niet zitten met een restschuld.

lineaire-hypotheek Familiebank
Familiebank biedt beide opties

Binnen de software van Familiebank kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek wanneer je je registreert. Met Familiebank wordt lenen van familie voor huis, studie, bedrijfsstart, auto en/of het doen van schenkingen eenvoudig en transparant. Maak moeiteloos op maat gemaakte contracten zonder dure notariskosten. Met intelligente tools en modellen creëer je waterdichte overeenkomsten, inclusief aflossingsschema’s en fiscale jaaropgaven. Bespaar tijd, geld en gedoe met Familiebank.

Wil je eenvoudig hypotheek, lening en/of schenkingen binnen de familie regelen? Met Familiebank is het zo geregeld! Klik nu op 'Starten' en ontdek hoe onze software je helpt bij het opstellen van geldige overeenkomsten zonder notariskosten. Begin vandaag nog!

Starten →