Nee, je bent zeker niet verplicht om een schenking altijd aan te nemen. Je mag zelf bepalen of je een schenking aanvaardt. De schenker kan je dus niet dwingen om zijn of haar schenking te accepteren.
Schenking accepteren of weigeren
Een schenking is over het algemeen wel plezierig voor de ontvanger of begiftigde. Toch kan je om allerlei redenen toch geen schenking willen aannemen of aanvaarden.
Bijvoorbeeld vanwege:
- persoonlijke omstandigheden;
- te bezwarende voorwaarden voor de schenking;
- de fiscale gevolgen van de schenking;
- de persoonlijke gevolgen van een schenking.
Maar ook wanneer het een schenking is van iets wat je simpelweg niet wil hebben of waarvan je nu al weet dat je achteraf spijt krijgt van de schenking. Bijvoorbeeld kapotte huishoudelijke apparaten.
Je kunt je soms wel moreel verplicht voelen om een schenking te accepteren, maar je bent in ieder geval juridisch niet verplicht om een schenking te aanvaarden. Dat heeft ermee te maken dat een schenking namelijk een overeenkomst is. En je mag zelf bepalen of je een overeenkomst met de schenker aangaat. Je mag een aangeboden schenking dus weigeren.
Schenking niet afwijzen is schenking aannemen
De wet zegt dat wanneer je een aangeboden schenking niet direct of meteen afwijst, het schenkingsaanbod aangenomen is. En in dat geval ben je gebonden aan de schenking: je moet de schenking dan ook aannemen. Een schenking kan dus snel tot stand komen. Denk bij het krijgen van een schenkingsaanbod dus wel meteen goed na of je de schenking gaat accepteren of afwijzen.