Wij maken het simpel
Jaarlijkse schenkingen: moet je elke keer naar de notaris?
gezin met grootouders regelen familiebankconstructies
Home » Jaarlijkse schenkingen: moet je elke keer naar de notaris?

Jaarlijkse schenkingen: moet je elke keer naar de notaris?

Inhoudsopgave

Bij jaarlijkse schenkingen binnen de familie rijst vaak de vraag of je hiervoor steeds naar de notaris moet gaan. Het antwoord is niet altijd eenduidig en hangt af van verschillende factoren zoals het bedrag van de schenking en de vorm waarin je schenkt. In deze blog leggen we uit wanneer je een notaris nodig hebt en wanneer je zonder notaris kunt volstaan, en geven we praktische tips om schenkingen eenvoudig te regelen.

Schenkingen zonder notaris

Voor de meeste jaarlijkse schenkingen is een bezoek aan de notaris niet nodig. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Vrijgestelde bedragen

De Belastingdienst stelt jaarlijks vrijgestelde bedragen vast die je belastingvrij kunt schenken. Voor 2024 zijn de vrijstellingen als volgt:

  • – Voor kinderen: €6.633 per jaar
  • – Voor andere personen: €2.658 per jaar

Deze bedragen kun je zonder tussenkomst van een notaris schenken. Het is echter wel verstandig om de schenking schriftelijk vast te leggen voor je eigen administratie en voor de belastingdienst.

Geldschenkingen

Contante schenkingen of overboekingen binnen de vrijgestelde bedragen kunnen eenvoudig zonder notaris worden afgehandeld. Familiebank biedt hiervoor gebruiksvriendelijke tools waarmee je duidelijke afspraken kunt vastleggen, zodat zowel jij als de ontvanger precies weten waar ze aan toe zijn.

Wanneer wel naar de notaris?

Er zijn echter situaties waarin een notariële akte noodzakelijk is:

Schenking op Papier

Bij een schenking op papier verklaart de schenker een bedrag te schenken, maar blijft dit bedrag voorlopig nog in zijn bezit. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn, maar vereist wel een notariële akte.

Schenking van Onroerend Goed

Bij het schenken van onroerend goed, zoals een huis, is een notariële akte altijd verplicht.

Conclusie

Voor de meeste jaarlijkse schenkingen hoef je dus niet steeds terug naar de notaris. Dankzij de tools en diensten van Familiebank kun je eenvoudig en kostenefficiënt schenkingen binnen de familie regelen. Of het nu gaat om een belastingvrije schenking aan je kinderen of een schenking op papier, wij staan klaar om je te helpen.

 

Wil je eenvoudig hypotheek, lening en/of schenkingen binnen de familie regelen? Met Familiebank is het zo geregeld! Klik nu op 'Starten' en ontdek hoe onze software je helpt bij het opstellen van geldige overeenkomsten zonder notariskosten. Begin vandaag nog!

Starten →