Nee, je hoeft voor een schenking niet altijd langs de notaris. Je kunt namelijk ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Een schenkingsovereenkomst kun je bijvoorbeeld eenvoudig regelen via onze slimme software. Maak simpelweg een account aan. Op deze manier kun je een schenkingsconstructie efficiënt regelen zonder hoge notariskosten. Maar voor een schenking op papier, dat is een schenking die pas wordt uitgevoerd bij het overlijden van de schenker, moet je wel langs de notaris.
Leg de afspraken over leningen en/of schenkingen goed vast, bijvoorbeeld met behulp van onze slimme software. Het gaat namelijk verder dan alleen een bedrag overmaken naar je kind, of het kiezen van de juiste rente. Door je aan te melden bij Familiebank, vertellen we je wat de voorwaarden zijn en welke keuzes je kunt maken. Zo regel je het goed voor zowel jezelf als voor je kind(eren), en voorkom je familieconflicten en problemen met de Belastingdienst. Aanmelden doe je hier:
Schenking is vormvrij
In het algemeen heb je voor een schenking geen notariële akte nodig. Ook als je belastingvrij wil schenken. Een schenking is namelijk vormvrij. Dat betekent dat de wet niet bepaalt in welke vorm je een schenkingsovereenkomst maakt.
Je kunt dus zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. We noemen dat dan een onderhandse akte. En je kunt zelfs mondeling schenken. Maar een schriftelijke schenkingsovereenkomst heeft uiteraard wel de voorkeur. Dat is natuurlijk helemaal het geval als er voorwaarden aan de schenking zijn verbonden.
Stel je doet een schenking te besteden aan de eigen woning. Je wilt dan zeker weten dat als het geld niet aan de eigen woning is besteed, dat je het terugkrijgt. Wil je hier achteraf geen discussie over hebben? Dan zet je de schenking op papier. Dat kan nog altijd zonder notaris, zolang je maar een goed contract hebt.
Als je een overeenkomst vastlegt bij de notaris zijn er wel voordelen. Het belangrijkste is dat bijvoorbeeld de datum vast staat. De notaris zet een datum op de akte. Ook staat de inhoud vast. Een notariële akte heeft kracht van bewijs. Dus de inhoud staat dan niet ter discussie. Je bereikt hetzelfde met twee handtekeningen en een paraaf per pagina.
Schenking op papier wel via notaris
Voor een zogenaamde schenking van op papier moet je wel langs de notaris. Dat is een schenking die inhoudt dat het geschonken bedrag pas uitbetaald op het moment van overlijden van de schenker. De Belastingdienst eist dat de schenking met een notariële akte wordt gedaan.