Wij maken het simpel
Termijn voor lening aflossen
Termijn voor lening aflossen
Home » Termijn voor lening aflossen

Termijn voor lening aflossen

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken
Moet de lening binnen een bepaalde termijn zijn afgelost?

Nee, de termijn voor aflossen mag je zelf bepalen. Voor de fiscale aftrekbaarheid kan het voordelig zijn om een langere aflossingstermijn af te spreken. Deze opties worden ook uitgebreid beschikbaar gesteld wanneer je de leningovereenkomst via ons platform regelt.

Leg de afspraken over leningen en/of schenkingen goed vast, bijvoorbeeld met behulp van onze slimme software. Het gaat namelijk verder dan alleen een bedrag overmaken naar je kind, of het kiezen van de juiste rente. Door je aan te melden bij Familiebank, vertellen we je wat de voorwaarden zijn en welke keuzes je kunt maken. Zo regel je het goed voor zowel jezelf als voor je kind(eren), en voorkom je familieconflicten en problemen met de Belastingdienst.

Lening aflossen

Rekenmachine of rekenen

Als je een persoonlijke lening afsluit bepalen de uitlener en de lener zelf de termijn waarbinnen de lening moet zijn afgelost. De termijn is afhankelijk van het maandelijkse bedrag dat de lener aflost en de rente. Hoe meer de lener aflost, hoe sneller de lening afgelost kan zijn. De aflossingstermijn leg je van tevoren vast in de leningsovereenkomst. Je legt ook de rentetermijn vast. Er zijn leningen met een maandrente. Dan schrijf je iedere maand de rente bij de hoofdsom. Over die nieuwe hoofdsom bereken je dan de rente de maand daarna.

Niet aflossen

Er bestaan ook leningen die je niet aflost. Over die leningen betaal je wel de rente. Het is een aflossingsvrije lening. Voor de uitlener kan dat heel gunstig zijn. Die heeft een maandelijkse of jaarlijkse vaste opbrengst op het uitgeleende geld. Zo lang de hoofdsom ooit kan worden afgelost blijft dat bedrag ook in stand. Natuurlijk kan je die lening aflossen, maar dan onder minder gunstige voorwaarden.

Fiscale aftrekbaarheid

De rente van een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar van je inkomen in box 1. De lening moet je gebruiken voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van jouw huis. Dit is een lening voor de eigen woning. Deze rente mag je over de gehele looptijd blijven aftrekken. Los je de lening in een korte tijd af? Dan kan je ook maar een korte tijd gebruik maken van de aftrekpost. Als je een langere looptijd kiest kan je ook langer gebruik maken van de aftrekpost. Bij dergelijke leningen zijn wel fiscale voorwaarden, zoals dat de lening in dertig jaar annuïtair moet zijn afgelost.

Lees ook: Extra aflossen op lening.

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken