Angelique Veldhuizen stond voor een uitdaging die veel ouders herkennen: haar zoon kon geen huis kopen. “Onze oudste zoon was 24 en kon simpelweg niet aan een huis komen. Huren was geen optie, want er waren helemaal geen huizen beschikbaar. En kopen met zijn salaris, tja… Hij kon een hypotheek krijgen voor iets van 138.000 euro. We hebben daarom een deel van zijn huis gefinancierd naast zijn hypotheek bij de bank en zijn spaargeld,” vertelt Angelique.
Als ouders doe je soms alles voor je kinderen. “Op dat moment hadden wij het geld niet, maar we wilden onze zoon toch graag een goede start geven. We hebben toen zelf geld geleend bij de bank om hem te helpen. Bij de jongste hadden we het wel zelf op een spaarrekening staan. Als je het geld hebt liggen, is het natuurlijk makkelijker beslissen dan dat je het niet hebt. Niet alle ouders zullen deze keuze maken.”
Angelique’s partner nam de taak op zich om alles goed uit te zoeken en te regelen. “Mijn partner heeft alles goed uitgezocht, besproken en vastgelegd met behulp van Familiebank, zo kunnen er ook achteraf geen misverstanden over bestaan. Alles is via dit platform goed vastgelegd en we houden daarop ook de administratie bij van de uitstaande leningen. Het is een echte lening bij ons, met een constructieve rente. Hij betaalt ons met aflossing en wij schenken terug.”
In die tijd bestond de jubelton nog, maar dat ging ons te ver. “We hebben ons ene kind geholpen, dus dat wilden we ook voor de ander doen. Omdat mijn man een eigen zaak had, was ons spaargeld gereserveerd voor ons pensioen. Dat konden we niet zomaar schenken. We hebben het zakelijk aangepakt, maar dat is best moeilijk. Zo kon onze zoon op een gegeven moment even de rente niet betalen. Dan zeg je toch: nou, we voeren de schuld wel een beetje op. Bij een gewone bank kan dat natuurlijk niet. Dat is een risico dat je als ouder neemt, want voor hetzelfde geld kun je zelf je verplichtingen aan de bank niet nakomen.”
Tragisch genoeg verloor Angelique haar jongste zoon twee jaar geleden. “Onze jongste zoon is twee jaar geleden helaas overleden, maar we hebben de familiebankconstructie laten doorlopen voor onze schoondochter. Voor hetzelfde geld had ze – als ze een hypotheek via de bank had gehad – niet in het huis kunnen blijven wonen. Het voelt bijzonder dat we dit hebben kunnen doen.”