Wij maken het simpel
(Klein)kind helpen bij aankoop woning: de opties
Home » (Klein)kind helpen bij aankoop woning: de opties

(Klein)kind helpen bij aankoop woning: de opties

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken
Hoe kun je je (klein)kind helpen bij het aankopen van een woning?

Als (groot)ouders willen we graag ons (klein)kind helpen bij belangrijke mijlpalen in het leven. Een van die mijlpalen is het kopen van een eerste woning. Echter, met de huidige huizenprijzen kan het voor jonge mensen een uitdaging zijn om een huis te kopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop (groot)ouders kunnen bijdragen aan de aankoop van een woning voor hun (klein)kind. In dit artikel bespreken we enkele van deze opties.

1. Schenking

Een veelvoorkomende manier waarop (groot)ouders hun (klein)kind kunnen helpen bij de aankoop van een woning is door een schenking te doen. In 2024 kunnen (groot)ouders een belastingvrije schenking doen tot een bepaald bedrag. Dit bedrag kan per jaar verschillen en is afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Door een schenking te doen, kan het (klein)kind een deel van de aankoopprijs financieren zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Lees hier alles over de vrijstelling schenkbelasting 2024.

2. Familiehypotheek

Een andere optie is het verstrekken van een familiehypotheek. Dit houdt in dat de (groot)ouders geld lenen aan hun (klein)kind voor de aankoop van een woning. Het (klein)kind betaalt vervolgens rente en aflossing aan de (groot)ouders. Een familiehypotheek kan voordelen bieden zoals een lagere of juist een hogere rente en flexibele voorwaarden, maar het is belangrijk om juridisch advies in te winnen om alle aspecten goed te regelen. Bijvoorbeeld via Familiebank.

3. Borg staan

Een derde optie is om borg te staan voor de hypotheek van het (klein)kind. Hierbij garanderen de (groot)ouders dat zij de hypotheeklasten zullen betalen als het (klein)kind hier zelf niet toe in staat is. Door borg te staan, kan het (klein)kind gemakkelijker een hypotheek krijgen met gunstigere voorwaarden, zoals een lagere rente.

4. Overwaarde benutten

Als de (groot)ouders zelf een eigen woning hebben en hierin overwaarde hebben opgebouwd, kunnen zij ervoor kiezen om deze overwaarde te benutten om hun (klein)kind te helpen bij de aankoop van een woning. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een overbruggingskrediet of het opnemen van een tweede hypotheek.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop (groot)ouders hun (klein)kind kunnen helpen bij de aankoop van een woning. Of het nu gaat om een schenking, een familiehypotheek, het borg staan voor een hypotheek of het benutten van overwaarde, het is belangrijk om de mogelijkheden goed te onderzoeken en advies in te winnen om alles correct te regelen.

Bij Familiebank.nl begrijpen we de wens om familieleden financieel te ondersteunen en bieden we advies en oplossingen op maat voor het regelen van financiële zaken binnen de familiekring. Met onze geavanceerde software en deskundige begeleiding staan we klaar om jou te helpen bij het realiseren van financiële doelen voor jouw (klein)kind. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken