Wij maken het simpel
Mag ik schenken aan stiefkind?
Mag ik schenken aan stiefkind?
Home » Mag ik schenken aan stiefkind?

Mag ik schenken aan stiefkind?

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken
Mag ik aan mijn stiefkind schenken?

Ja, je mag aan iedereen die je wilt schenken. Je mag dus ook aan je stiefkind of stiefkinderen schenken. En daarbij kan je gebruik maken van de schenkingsvrijstelling.

Schenken aan stiefkind

Stiefkind

Je bent vrij om te kiezen aan wie je schenkt en welke eigendommen je schenkt. Je mag dus ook aan jouw stiefkind schenken. Voor schenkingen aan stiefkinderen gelden dezelfde regels als voor schenkingen aan kinderen. Er zijn dus geen bijzondere voorwaarden voor deze schenkingen. Juridisch moet je aantonen dat de kinderen aan jou verbonden zijn. Dat wil zeggen dat je met de ouder getrouwd bent of een samenlevingsovereenkomst hebt. In het algemeen is het hebben van een fiscaal partnerschap voldoende.

Schenkingsvrijstelling

Onder voorwaarden mag je ook gebruikmaken van de schenkingsvrijstelling bij het schenken aan jouw stiefkind of stiefkinderen. Met die regeling mag je als stiefouder tot een bepaald bedrag jaarlijks belastingvrij schenken. Zie ook schenkbelasting. Hier vind je een overzicht met de actuele tarieven en vrijstellingen van schenkbelasting

Ex-Stiefkind

Er bestaat juridisch geen ex-stiefkind. Als de relatie is verbroken dan zijn het juridisch niet meer jouw kinderen. Dat wil zeggen dat de vrijstellingen ook niet meer van toepassing zijn. Schenkingen vallen dan onder het tarief van schenken aan overige personen.

Stiefkind schenkt aan ouder 

En mag je stiefkind ook aan jou schenken? Ja, andersom mag jouw stiefkind ook aan jou schenken. Ook een minderjarig kind mag aan jou schenken. Maar voor die schenking heeft de minderjarige wel toestemming nodig van de eigen ouders. Zonder toestemming kan de schenking worden teruggedraaid. Dit geldt natuurlijk alleen voor minderjarigen, meerderjarigen mogen schenken aan wie ze willen. Vrijstellingen voor schenkingen van kinderen aan ouders zijn veel lager dan andersom.

Lees ook: Schenken aan pleegkind?

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken