Wij maken het simpel
Schenken zonder contract?
Schenken zonder contract?
Home » Schenken zonder contract?

Schenken zonder contract?

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken
Kan ik ook schenken zonder contract?

Ja, je kan schenken zonder contract. Je kan namelijk mondeling of schriftelijk iets schenken. Voor een schenking op papier, een schenking die pas wordt uitgevoerd na het overlijden van de schenker, is wel een notariele akte nodig.

Wil je meer weten over schenken aan je kind in 2024 en de financiële voordelen? Maak dan hier een account aan op Familiebank.nl. Met onze slimme software kun je eenvoudig een schenkingsovereenkomst opstellen. Registreer vandaag nog en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij je financiële planning en doelen zonder dure notariskosten.

Overeenstemming hand schudden

Schenking is vormvrij

Een schenking kan schriftelijk of mondeling. Je hebt voor een schenking geen schriftelijk contract nodig. Een mondelinge afspraak is voldoende. Schenken kan dus zonder contract. De schenking is dus vormvrij. Daarvoor kun je dus zelf een overeenkomst of contract opstellen. Dat noemen we een onderhandse akte.

Voor een schenking op papier geldt wel een uitzondering. Dat is een schenking die pas wordt uitgevoerd na het overlijden van de schenker. Voor zo’n schenking heb je wel een schriftelijk stuk nodig, namelijk een notariële akte. Daarvoor moet je dus wel langs de notaris.

Dit is bedoeld om het risico op belastingontduiking te voorkomen. Bij een schenking op papier verschuift er namelijk geen geld. Een schenking op papier hoeft echter weer niet via de notaris als het gaat om een schenking van hele persoonlijke zaken zoals kleren, sieraden, bepaalde tot de inboedel behorende zaken en bepaalde boeken. Daarvoor is een handgeschreven en ondertekende onderhandse akte voorzien van een datum voldoende. Je noemt dat een codicil.

Schenking vereist wel afspraak

Voor een schenking moet er uiteraard wel een afspraak tussen de schenker en begiftigde zijn. Dat betekent dat de schenker een schenking aanbiedt en dat de begiftigde die schenking ook aanvaardt. En pas bij de aanvaarding van de schenking is er sprake van een schenking. Als de ontvanger niets doet, dan neemt de wet aan dat die de schenking heeft aanvaardt.

Het is verstandig om een schenking wel schriftelijk vast te leggen en dus niet alleen mondeling af te spreken. Dan ligt duidelijk vast aan wie en wat je schenkt. Hiermee voorkom je dat er achteraf problemen of discussies over de schenking kunnen ontstaan. Met een schriftelijke schenking heb je namelijk een bewijsmiddel.

Maak nu een account aan en begin aan jouw Familiebank

Account aanmaken