Zorg dat je aan de voorwaarden van een lening voldoet, anders ziet de Belastingdienst het als een schenking. Daarnaast is het belangrijk om alles op papier vast te leggen om onduidelijkheden te voorkomen. Kijk ook uit voor overkreditering.
Leg de afspraken over leningen en/of schenkingen goed vast, bijvoorbeeld met behulp van onze slimme software. Het gaat namelijk verder dan alleen een bedrag overmaken naar je kind, of het kiezen van de juiste rente. Door je aan te melden bij Familiebank, vertellen we je wat de voorwaarden zijn en welke keuzes je kunt maken. Zo regel je het goed voor zowel jezelf als voor je kind(eren), en voorkom je familieconflicten en problemen met de Belastingdienst. Aanmelden doe je hier:
Geld en familie
Het is mogelijk om binnen de familie geld te lenen of uit te lenen. Het is hierbij wel van belang om alles duidelijk op schrift vast te leggen zodat er geen onduidelijkheid over kan ontstaan. Als er een discussie of onduidelijkheid ontstaat binnen de familie over geld, kan dat grote gevolgen hebben voor de verhoudingen binnen de familie. Dat wil je uiteraard voorkomen op het moment dat je geld leent of uitleent. Maar daar moet je je wel van bewust zijn.
Geld uitlenen
Je gaat geld uitlenen. Waar moet je dan op letten?
- Beslis hoeveel je gaat uitlenen. Hoeveel kan jij uitlenen? Als je meer uitleent dan je kan missen loop je het risico dat je zelf met geldproblemen komt te zitten. Leen dus niet teveel uit. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Overleg dit dan ook met jouw partner. Het kan voor jullie beide gevolgen hebben. Lees ook: Wie moet een contract tekenen?
- Jij leent geld uit. Hiervoor vraag je naast de aflossingen ook rente terug. Het is verplicht om een marktconforme rente te rekenen, anders ziet de Belastingdienst de lening als een schenking. Lees ook: Redelijke rente familielening.
- Maak duidelijk afspraken over de lening. Wanneer moet er zijn afgelost? Hoeveel wordt er afgelost? En binnen welk termijn?
- Maak van tevoren afspraken over wat te doen als de aflossing en de rente te laat is betaald. Wat doe je als je weet dat de lener niet op tijd kan betalen. Kan er een betalingsregeling worden afgesproken, of veranderen jullie de looptijd van de lening?
Geld lenen
Je wilt geld lenen van een familielid. Waar moet je dan op letten?
- Bespreek hoeveel je wilt lenen en waarvoor je het geld wilt lenen. Hoeveel heb je nodig, maar ook, hoeveel kan je aflossen binnen een bepaalde periode. Dit noem je leencapaciteit. Ook hier geldt, ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Overleg dit dan ook met jouw partner. Het kan voor jullie beide gevolgen hebben.
- Maak afspraken over aflossingen en rente. Hoeveel kan je per maand aflossen? En binnen welk termijn wil je de lening afgelost hebben? Kijk ook of dit wel haalbaar is. Kan je dit bedrag wel echt terugbetalen?
- Als je geld leent voor de eigen woning moet je de onderhandse lening opgeven bij de Belastingdienst. Je kan de rente namelijk onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de inkomstenbelasting en hypotheekrenteaftrek krijgen.
- Wat als je door omstandigheden de lening niet tijdig kan aflossen? Maak hier van tevoren afspraken over.
Overkreditering
Er is een reden waarom je elkaar geld gaat uitlenen en niet bij een bank. Het kan zijn dat die reden bijvoorbeeld is dat de bank het geld niet wil uitlenen. Banken moeten strenge toetsingen doen voordat ze iemand geld kunnen lenen. Die regels zijn gemaakt om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Ga jij dan alsnog geld uitlenen aan die persoon? De belastingdienst zal dit al snel als niet zakelijk beschouwen. Je moet dan bijvoorbeeld een extra hoge rente in rekening brengen. Als De Belastingdienst de lening als een schenking gaat beschouwen dan betaal je veel schenkbelasting.
Alternatief: schenken
Een alternatief voor een lening kan een schenking zijn. In dat geval geef je geld aan een familielid, zonder dat het familielid hier iets voor terug hoeft te doen. Voordeel hiervan is, is dat je verder geen afspraken hoeft te maken en er hoeft niets maandelijks afgelost te worden. Maar ook voor een schenking geldt dat het verstandig is om deze op papier vast te leggen.