Wij maken het simpel
Eenmalig verhoogde vrijstelling
Eenmalig verhoogde vrijstelling
Home » Eenmalig verhoogde vrijstelling

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Wat is de eenmalig verhoogde vrijstelling?

Een kind / pleegkind kan als die een schenking ontvangt eenmalig gebruikmaken van de verhoogde vrijstelling. Hierover betaalt hij of zij dan geen schenkbelasting.

Schenken

Eenmalig verhoogde vrijstelling

De eenmalig verruimde vrijstelling van de schenkbelasting geldt voor kinderen en pleegkinderen tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40ste verjaardag telt ook nog mee. De hoogte van de vrijstelling vind je op: Vrijstellingen en tarieven schenkbelasting.

De ontvanger van de schenking, jouw zoon of dochter, mag zelf bepalen waar hij of zij het geld voor gebruikt. Er is geen bestedingseis aan gekoppeld en ook geen termijn. De schenking is dus vrij te gebruiken.

Voorwaarde is wel dat jouw kind niet eerder een verruimde vrijstelling heeft gebruikt. Dus hij of zij mag nog geen gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling voor een dure studie. De verhoogde vrijstelling kan je ook maar eenmalig inzetten.

Jouw kind moet wel aangifte schenkbelasting doen bij de Belastingdienst. Ook als er geen schenkbelasting betaald hoeft te worden.

Partner

Is jouw kind jonger dan 18 of ouder dan 40 jaar, maar heeft die wel een partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan kan er alsnog gebruik worden gemaakt van de eenmalig verruimde vrijstelling.

Wil je eenvoudig hypotheek, lening en/of schenkingen binnen de familie regelen? Met Familiebank is het zo geregeld! Klik nu op 'Starten' en ontdek hoe onze software je helpt bij het opstellen van geldige overeenkomsten zonder notariskosten. Begin vandaag nog!

Starten →