Wie moeten een contract tekenen?
Wie moeten een contract tekenen?
Home » Wie moeten een contract tekenen?

Wie moeten een contract tekenen?

Wie moeten een contract tekenen?

Bij een overeenkomst tekenen altijd de twee partijen die zijn opgenomen in het contract. Zijn die partijen getrouwd of samenwonend? Dan moet de partner altijd meetekenen, ook als die geen directe partij is bij het contract.

Wil je meer inzicht krijgen in het opstellen van een leningovereenkomst en de belangrijke elementen die daarin moeten worden opgenomen? Maak dan een account aan op ons platform en bekijk ons handige stappenplan voor het opstellen van een leningovereenkomst. Hier vind je gedetailleerde instructies en voorbeeldclausules die je kunnen helpen bij het vastleggen van alle relevante aspecten van de lening. Registreer je vandaag nog en ontdek hoe Familiebank.nl jou kan ondersteunen bij het veilig en transparant afhandelen van financiële overeenkomsten binnen de familie.

Wie ondertekent het contract

Ondertekenen

Formeel moet ieder contract ondertekend door de beide partijen die erbij betrokken zijn. Er zijn altijd minimaal twee partijen bij een overeenkomst. Ook bij een schenking zijn er twee partijen. De schenker en de ontvanger. Ook hier moeten beide partijen dus tekenen. Dat is zeer duidelijk in het geval als er verplichtingen ontstaan.

Partner mee laten tekenen

Als een partij getrouwd is of een partner heeft dan moet je die altijd mee laten tekenen. Waarom? Formeel juridisch kan je stellen dat dit niet verplicht is. Stel een echtpaar is getrouwd op huwelijkse voorwaarden. De man leent € 50.000 uit aan zijn dochter. Dat bedrag komt uit zijn vermogen. Waarom zou de vrouw dan toch mee moeten tekenen? Dat doe je omdat de huwelijks voorwaarden geen onderdeel uitmaken van de leenovereenkomst. De exacte inhoud van die huwelijks voorwaarden zijn dus niet bekend aan de lener. Wil je verder geen discussie achteraf, dan laat je beide partners tekenen.

Dat is zeker ook het geval aan de andere kant. Stel de ouders schenken € 25.000 aan hun zoon. Daarbij nemen ze op dat het geld later bij een schenking geen gemeenschappelijk bezit is geworden van zoon en partner. Deze bepaling is ook zonder handtekening van die partner rechtsgeldig. Maar met een extra handtekening kan je hier achteraf geen enkele discussie meer over hebben.

Samenwoners ook samen laten tekenen

Je kan ook een overeenkomst aangaan met je kind dat samenwoont. In dat geval is het ook verstandig om de partner van dat kind mee te laten tekenen. Jij bent als ouder niet op de hoogte van hun exacte onderlinge afspraken. Dat zijn de kinderen ook niet verplicht met jou te delen. Maar jouw kind gaat wel een verplichting aan die gevolgen kan hebben voor hun samenwonen. Laat de partner meetekenen, bijvoorbeeld “ter kennisname“. Daarmee staat vast dat die partner op de hoogte was van de inhoud, zelfs al was die geen partij.

Familiebank
Author: Familiebank

Klaar om te starten? Maak vandaag nog een account aan!

Wil je financiële zaken binnen de familie eenvoudig en veilig regelen? Familiebank helpt je! Van het opstellen van geldige overeenkomsten tot langdurige ondersteuning bij administratie en belastingaangiften. Klik op ‘Starten’ en ontdek hoe we je jarenlang ontzorgen. Begin vandaag nog met Familiebank!

Account aanmaken →